середу, 4 січня 2017 р.


Патріотичне виховання – це сфера духовного життя, яка проникає в усе, що пізнає, робить, до чого прагне, що любить і ненавидить людина, яка формується.
В. О. Сухомлинський.


Ураховуючи суспільно-політичну ситуацію, що склалася в Україні, усе більшої актуальності набуває виховання в молодого покоління почуття патріотизму, відданості загальнодержавній справі зміцнення країни, активної громадянської позиції тощо.

Отже, навчальний заклад має стати для кожної дитини осередком становлення громадянина-патріота України, готового самовіддано розбудовувати країну як суверенну, незалежну, демократичну, правову, соціальну державу, забезпечувати її національну безпеку, сприяти єднанню українського народу та встановленню громадянського миру й злагоди в суспільстві.

Патріотизм (від латинського patria – країна, вітчизна, батьківщина) – це любов і відданість Батьківщині, прагнення своїми діями служити її інтересам. Історичне джерело патріотизму – це формування зв’язків з рідною землею, рідною мовою, народними традиціями, звичаями та культурою.




Виховна функція шкільного музею «Пам'ять»


Однією з головних функцій шкільного музею військово-патріотичного виховання «Пам'ять» є виховна, яка реалізується через:

- патріотизм – одна із найважливіших рис всебічно розвиненої особистості. У школярів повинне вироблятися відчуття гордості за свою Батьківщину і свій народ, готовність у будь-який час стати на захист Батьківщини;

- громадянську позицію - виховання самостійності, активності, вміння відстоювати свої права, переконання, усвідомлювати свої обов’язки;

- інтернаціональність - виховання поважного ставлення до інших народів, їх історії, культури, традицій;

- толерантність – виховання поваги до інших думок, поглядів, сприйняття інших такими, як вони є.

Шкільний музей військово-патріотичного виховання «Пам'ять» формує в учнів ціннісне ставлення до культурно-історичної спадщини, пробуджує інтерес до краєзнавства, мотивує до створення експонатів музею, виставок та участі у тематичних заходах, зустрічах.

Отже, шкільний музей є джерелом духовного, патріотичного, естетичного виховання учнів. Він є важливим засобом навчально-виховної роботи, формування всебічної розвиненої особистості, виховання патріотів України, а також сприяє формуванню у молодого покоління національної свідомості, любові до рідної землі, свого народу, забезпеченню духовної єдності поколінь.